Henrik Fitzon (S) Foto: Julia Åberg

Tvärstopp för reformer i Region Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Nu drar Region Skånes rödgröna styre i nödbromsen och deklarerar en reformpaus för att komma till rätta med underskotten i sjukvårdens ekonomi.

– Med nuvarande skattesats har vi inget annat val än att skjuta reformer framåt, säger regionrådet Henrik Fritzon (S) i ett pressmeddelande.

Sjukvårdsförvaltningarna överskred 2014 budgeten med 400 miljoner kronor. Prognoserna tyder nu på att läget har försämrats ytterligare.

Det får det rödgröna styret att ställa in tänkta reformer för 152 miljoner kronor och att samtidigt skjuta till 60 nya miljoner till sjukvården.

– Vi måste komma bort från de stora underskotten som har präglat sjukvården de senaste åren.

Nya vårdcentraler får vänta

Exempel på vallöften som nu skjuts fram är utbyggnaden av nya vårdcentraler och den planerade psykiatrisatsningen.

Reformstoppet ska tas upp på regionstyrelsens arbetsutskott i morgon, tisdag, och på regionstyrelsens möte den 4 juni. Men redan nu förbereder man sig för en svekdebatt.

– Målet är att få till stånd en sund och hållbar ekonomi, vilket kräver en politisk samling i Region Skåne, säger Anders Åkesson (MP), regionråd och gruppledare för Miljöpartiet de gröna i Skåne.

Oppositionens kommentar lät heller inte vänta på sig. De kopplade under måndagseftermiddagen ihop situationen med regionens övertagande av tjänster i egen regi och anlitandet av hyrsjuksköterskor.

– Sedan årets första ekonomiuppföljning kom har vi i Allians för Skåne understrukit behovet av att vidta åtgärder mot det skenande underskottet, vilket nu pekar mot 700 miljoner kronor sämre än budget – men utan minsta reaktion, säger Birgitta Södertun (KD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skånska sjukvården

Mer i ämnet