Regeringen förlänger de inre gränskontrollerna. På bilden kontrollerar en polis en bil vid Öresundsbron. Arkivbild. Foto: Anders Bjurö/TT

Regeringen förlänger återigen gränskontrollerna

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen förlänger de tillfälliga inre gränskontrollerna i ytterligare ett halvår, fram till och med den 11 maj 2023. Det innebär att polismyndigheten får genomföra gränskontroller mot resande från andra länder som ingår i Schengenområdet.

Den ryska invasionen av Ukraina har skapat en allvarlig säkerhetssituation i Europa och att landets militära mobilisering har fått ett stort antal ryska medborgare att lämna landet och söka sig till EU, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Risk för vapensmuggling

Kriget har också ökat risken för vapensmuggling och människohandel.

”Beslutet har fattats i enlighet med EU:s gemen­samma lag­stiftning och baseras på regeringens bedöm­ning att det fortsatt finns ett allvarligt hot mot den all­männa ord­ningen och den inre säker­heten i Sverige”, skriver regeringen.

De tillfälliga gränskontrollerna infördes för sju år sedan, i november 2015, och har därefter kontinuerligt förlängts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.