Foto: TT

Polisen: ID-kontrollerna hade effekt

Uppdaterad
Publicerad

Polisen bedömer att införandet av id-kontroller varit en bidragande orsak till att migrationen till Sverige minskat kraftigt. Ordningsstörningar och brottsanmälningar kopplat till migration är dock på samma nivå.

ID-kontroller av resande från Danmark infördes den 4 januari och upphör den 4 november om inte regeringen tar ett nytt beslut om förlängning. Inför det beslutet har utvärderingar beställts från flera olika myndigheter.

Polisen konstaterar att kontrollerna varit en ”bidragande faktor” till att migrantströmmen minskat. Antalet anmälningar och händelserapporter om brott och ordningsstörningar kopplat till migration är dock på samma nivå som tidigare. Polisens bevakningsuppdrag och brott mot Migrationsverkets anläggningsboende har visserligen minskat, men andra typer av anmälningar har ökat. Till exempel brottsanmälningar där Migrationsverkets personal är målsägande. En förklaring är att antalet inskrivna på Migrationsverkets anläggningsboende fortsatt är högt.

Inte fler pass

Migrationsverket vågar sig inte på någon bedömning av hur stor del i det minskade antalet asylsökande som just ID-kontrollerna har. Myndigheten anser dock att kontrollerna, samt andra åtgärder i Sverige och i Europa, tillsammans haft effekt.

ID-kontrollerna har inte lett till att andelen som lämnar in pass samtidigt som de ansöker om asyl ökat. Under 2015 och 2016 har mellan 71 procent och 91 procent per vecka inte kunnat uppvisa pass.

ID-kontrollerna tycks heller inte minskat antalet säkerhetsärenden, det vill säga personer som tros kunna utgöra ett säkerhetshot. Migrationsverket skickade förra året omkring 460 ärenden till Säkerhetspolisen. Under detta år fram till början av hösten är antalet cirka 390.

Längre restid

Regeringen kommer i sitt beslut också ta hänsyn till id-kontrollernas effekt på resandet över Öresundsbron. Restiderna har blivit längre. På sikt kan benägenheten att söka nytt jobb eller flytta till Danmark öka, varnar Trafikanalys.

Länsstyrelsen i Skåne pekar på att tågresan mellan Köpenhamn och Malmö har ökat från 35 minuter till mellan 55 och 75 minuter på grund av både id-kontrollerna på Kastrups flygplats station och på gränskontrollerna på den svenska sidan.

Regeringen ska, enligt uppgift till TT, i denna vecka besluta om huruvida gränskontrollerna ska förlängas. Det beslutet äger man dock inte själv, utan ska godkännas av EU-kommissionen. Gränskontrollerna gäller för närvarande till den 11 november.

– Infördes 12 november 2015.

– Gränskontroller finns i dag vid Öresundsbron och hamnarna i Trelleborg, Malmö, Helsingborg och Göteborg.

– Andelen resenärer som kontrolleras varierar mellan 40 procent och 95 procent.

– Drygt tre miljoner människor har kontrollerats under perioden augusti till mitten av oktober.

– Av dem har 425 avvisats.

– Antalet som sökt asyl i samband med en passkontroll är 78.

– Det kan jämföras med 5 411 asylsökande totalt i Sverige under samma period.

Källa: Regeringens skrivelse till EU-kommissionen från den 17 oktober

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet