Regeringen vill satsa på nattåg till kontinenten Foto: Emil Langvad/TT

Regeringen satsar 300 miljoner på nattåg till kontinenten

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och samarbetspartierna har kommit överens om att satsa 300 miljoner kronor i höstens budget på nattåg till utlandet.
– Det här är klimatpolitik ut i fingerspetsarna, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till TT.

Trafikverket har tidigare fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för att handla upp nattåg med dagliga avgångar till flera europeiska städer. Det handlar bland annat om Malmö-Bryssel och Stockholm-Hamburg.

– Det är en långsiktig satsning som ska göras under hela mandatperioden. Vi vill redan nu markera att det kommer finnas pengar under kommande år, säger Bolund, som är säker på att det finns en efterfrågan på nattåg.

Fler godståg

Därutöver satsas 200 miljoner kronor i en ändringsbudget för att stärka järnvägens konkurrenskraft och stimulera en överflyttning av godstransporter från väg till järnväg.

– Det här är ett prioriterat område för oss i Miljöpartiet. Det är en miljökompensation som gör det billigare att skicka varor på tåg och frakta klimatsmart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer