Centerpartiets Birte Sandberg ligger bakom förslaget att skriva ett protestbrev till näringsministern angående grävningarna på Österlen. Foto: SVT

Så vill Region Skåne stoppa gruvan på Österlen

Publicerad

Turerna kring en gruva på Österlen har varit många. Nu kräver Region Skåne en lagändring så att markägare ska kunna säga nej till mineralbrytning.

– Risken är att det inte finns något Skåne kvar som folk vill bo i, säger Birte Sandberg, regionråd för Centerpartiet i Region Skåne.

Efter ett möte på tisdagsförmiddagen stod det klart att alla partier i regionstyrelsen ställer sig bakom Centerpartiets förslag att skriva ett protestbrev till näringsministern angående grävningar efter mineral på Österlen. Det efter att företaget Scandivanadium i somras fick tillstånd att leta efter mineral som vanadin, zink, koppar, guld och silver i flera områden.

Budskapet i brevet är enkelt – markägare ska ha rätt att säga nej till mineralbrytning.

– Markägarna har i dag inget att säga till om, äganderätten slås helt bort som det är nu. Vi vill att brytning av mineral inte automatiskt ska ses som ett allmänt intresse. Idag behöver man inte ens göra en miljökonsekvensbeskrivning, som bör göras för att se över hur miljön påverkas, säger Birte Sandberg.

Påverkan på miljön

Beslutet om att ge företaget tillstånd att leta efter mineral har lett till protester i flera av de berörda kommunerna. Markägare och politiker blev upprörda när beslutet kom.

Birte Sandberg menar att de berörda områdena kan påverkas negativt av gruvdrift.

– De är särskilt viktiga för skånsk besöksnäring, jordbruk och livsmedelsproduktion. Grävningarna kan leda till att grundvattennivån sjunker, röra upp giftiga mineraler och påverka både miljön och besöksnäringen negativt, säger Birte Sandberg.

Delar inte bilden

Företaget som fått tillstånd menar att det finns felaktiga rykten om gruvan. I en tidigare intervju med SVT Nyheter Skåne berättade geologen och företagets vd David Minchin att de egentligen vill rädda miljön.

– Vi är miljövänner i våra hjärtan. Vi drivs av vår oro för klimatförändringar, sade David Minchin till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.