De två upphandlingarna gällde sjukresor för covidsmittade eller misstänkt covidsmittade. Foto: Johan Nilsson/TT

Region Skåne krävs på 1 miljon kronor i böter för upphandling

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne krävs på böter för att ha frångått lagstiftningen i samband med två upphandlingar som gällde transport av personer som smittats med covid-19.

Upphandlingarna var värda sju respektive tio miljoner kronor och gjordes förra året. De annonserades inte enligt upphandlingsreglerna.

Nu yrkar Konkurrensverket till förvaltningsrätten att regionen ska böta totalt en miljon kronor – 400 000 respektive 600 000 kronor – i så kallad upphandlingsskadeavgift.

Regionen: Oförutsedda omständigheter

Region Skåne har förklarat att oförutsedda omständigheter under pandemin gjorde det svårt att genomföra annonserade upphandlingar. Men det duger inte, enligt Konkurrensverket.

”Att pandemin innebar påfrestningar för verksamheters planering är förståeligt men även i en ansträngd situation måste upphandlingslagstiftningen tillämpas”, säger generaldirektör Rikard Jermsten i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer