Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Flera vårdgivare i Skåne – både offentliga och privata – har tillåtit patienter att välja läkare och tandläkare utefter etnicitet. Foto: SVT/Claudio Bresciani/TT

Region Skåne om granskningen som visar diskriminering av vårdpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommenterar Region Skåne den granskning från Dagens Nyheter som visat att skånska vårdgivare låter patienter välja läkare och tandläkare efter etnicitet.

– Det är på tvärs med de värderingar som finns i Region Skåne, säger Jan Lundin, tillförordnad HR-direktör.

Flera offentliga och privata vårdgivare i Skåne låter patienter välja att lista sig av etniskt svenska läkare. Det visade en granskning där DN:s reportrar ringt runt till vårdgivare runt om i landet.

– Vi möter ju medborgarna i Skåne, och det speglar det samhälle vi har och den utmaning som finns i samhället, säger Jan Lundin.

Rasism inom vården

Utredningar tillsätts i enskilda fall där patienter eller vårdpersonal utsatts för rasism.

– Vi tittar på det i den verksamhet där det har skett, vi gör en handlingsplan och en åtgärdsplan. Men vi jobbar också offensivt och proaktivt med de är frågorna, säger Jan Lundin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer