DN:s granskning visar att önskemålet om att få en etnisk svensk läkare accepterades av 51 vårdgivare, bland annat i Skåne. Foto: Isabell Höjman / TT

Skånska patienter fick välja läkare utifrån etnicitet

Uppdaterad
Publicerad

En granskning från Dagens Nyheter visar att flera offentliga och privata vårdgivare i Skåne och andra regioner, låter patienter välja att vårdas av etniskt svenska läkare och tandläkare.

DN:s reportrar har ringt runt till 120 offentliga och privata vårdgivare i landet. I samtalen har reportrarna utgett sig för att vara patienter som snart ska flytta till kommunen, och som därför behöver lista sig hos en ny vårdgivare. Man har efterfrågat etniskt svenska – eller ”svensk-svenska” läkare och tandläkare.

51 vårdgivare gick med på önskemålet medan 40 nekade. Enligt resterande bestod personalstyrkan enbart av etniska svenskar. På en offentlig folktandvårdsklinik i Skåne ska personalen ha svarat såhär:

”Vi har ju två ljusa i alla fall. Jag kan skriva dig på en svensk tandläkare.”

I ett mejl skriver Karin Melander, vd på Folktandvården i Skåne, att de beklagar det inträffade.

”På Folktandvården Skåne är det möjligt att framföra önskemål om en specifik behandlare, men det är inte möjligt att välja bort behandlare grundat på kön eller etnicitet”, skriver hon.

Hur kan då detta ha skett?

– Vi har inga uppgifter om detta uttalande men vi har ingen anledning att misstro granskningen. Det här kommer i alla fall tas upp på divisionsledningsmötet och vi ska också skriva om det på intranätet, säger Ingrid Olofsdotter, divisionschef på Folktandvården Skåne.

Även bland vårdjättarna

Granskningen visar även att önskemålet har accepterats på vårdcentraler och kliniker inom vårdjättarna Capio, Smile och Kry. Vid samtal med Krys rådgivning ska det ha uppgetts att det inte är några problem att välja en etnisk svensk läkare på deras vårdcentraler. Något som Krys ledning menar att de inte står bakom. Samma sak med Capio, medan Smile tandvård inte vill kommentera granskningen.

”Enbart kompetensen ska spela roll”

Vårdförbundet i Skåne ser allvarligt på situationen.

– Det är viktigt att det är en jämlik vård. Varken yrkesutövaren eller patienten ska dömas utifrån etnicitet. Det är inte förenligt med diskrimineringslagstiftningen. Det som ska spela roll är kompetensen, säger Malin Tillgren, ordförande för Vårdförbundet i Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.