Regionrådet Carl Johan Sonesson (M) oroas över de danska reserestriktionerna får effekter för rörligheten över Öresund. Foto: TT

Region Skåne oroas av reserestriktioner över sundet

Uppdaterad
Publicerad

De danska restriktionerna för resor till Danmark slår hårt mot Öresundsregionen. Det menar regionrådet Carl Sonesson (M) som nu skriver till den danska justitieministern.

– Jag oroad över effekterna för rörligheten över Öresund och därmed för den integrerade Öresundsregionen, säger Carl Johan Sonesson (M), ordförande i Region Skåne i ett pressmeddelande.

Carl Johan Sonesson skriver bland annat i brevet till den danska justitieministern Nick Hækkerup att han önskar att Danmark kunde överväga att godkänna antikroppstester, som är lättillgängliga i Sverige.

– Det är lätt att ha förståelse för den danska oron över risker för smittspridning. Men vi måste utforma regelverket så att det blir så lite skadligt som möjligt, säger Carl Johan Sonesson (M).

Krävs negativt test

Det har varit flera turer om vad som gäller för svenskar som vill resa till Danmark. Den 18 juni meddelade danska myndigheter att det var fritt för personer från bland annat Skåne, Blekinge och Halland att resa in i Danmark från dagens datum, lördagen den 27 juni.

Men på torsdagen kom nya besked: Nu krävs ett negativt coronatest, alternativt att man fyller i en deklaration om att testa sig i Danmark och hålla sig själv isolerad i 14 dagar eller till man får ett negativt testresultat.

”Behöver finna enighet”

I brevet skriver Carl Johan Sonesson att ”Danmark och Sverige, samt Region Skåne, behöver hitta en fungerande process för provtagning. Vi behöver finna enighet om gemensamma standarder och metoder”.

– Region Skåne utreder just nu frågan om hur intygstestning kan ske utan att det belastar sjukvården. För Danmarks del hoppas jag Skåne kan pressa ner smittspridningen så att vi mycket snart slipper tester, säger Carl Johan Sonesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.