Länderna kring Östersjön är inte tillräckligt bra på att skydda havet, enligt en rapport från WWF. Arkivbild. Foto: TT

Region Skåne satsar på forskning om miljön i Hanöbukten

Publicerad

Södra Östersjön och Hanöbukten har stora miljöproblem. Nu satsar Region Skånes utvecklingsnämnd sju miljoner kronor på forskning i havsområdet. Pengarna går till Marint centrum i Simrishamn.

– Stödet från den regionala utvecklingsnämnden i Region Skåne, tillsammans med Simrishamns kommuns och Lunds universitets egna insatser, gör att vi nu kan inleda arbetet med att starta forskningsverksamheten, säger Madeleine Lundin, utvecklingsansvarig på Marint centrum.

Hon menar att det här blir en tvärvetenskaplig plattform som kan hjälpa till att lösa miljöproblemen och driva utvecklingen kopplad till hav och kust i Skåne.

– Detta är en unik möjlighet för miljön i Hanöbukten och för kustsamhällena som omgärdar den. Att vi tillsammans med akademin ska kunna sätta fokus på vår lokala havsmiljö känns lovande för att komma närmare lösningarna på Östersjöns miljöproblem, säger Karl-Erik Olsson (S), kommunalråd i Simrishamn i ett pressmeddelande.

Syftet är att Marint centrum i Simrishamn ska bli en långsiktig plats för forskning, innovation och utveckling. 

– Vi är många i Skåne som oroas över havens tillstånd. Denna oro måste omsättas i politisk vilja att förändra och det är precis det som Region Skåne gör nu, säger Mätta Ivarsson (MP), ordförande i regionala utvecklingsnämnden i ett pressmeddelande.

Enligt henne stärker satsningen arbetet för renare hav, större biologisk mångfald och mer attraktiva kustmiljöer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer