Alf Jönsson, regiondirektör Region Skåne: Jag vill ha reda på vad som verkligen har hänt Foto: SVT

Regiondirektören efterlyser uppgifter om misstänkt riggad upphandling

Uppdaterad
Publicerad

Företaget som fick kontraktet, värt hundratals miljoner kronor, för att införa ett AI-verktyg inom vården fick förhandsinformation – flera månader innan upphandlingen. Nu säger Region Skånes direktör att han välkomnar alla som har uppgifter om vad som hände bakom kulisserna att lämna information.

I kvällens Uppdrag Granskning avslöjas hur det gick till när vårdverktyget Vårdexpressen upphandlades av Region Skåne och Region Västra Götaland.

Vårdexpressen är ett dataverktyg som skulle spara miljoner och lösa problemet med personalbrist. Företaget bakom programmet, Vårdinnovation Sverige AB, vann upphandlingen 2018.

Vården och AI-verktyget

Fick förhandsinformation

Men i Uppdrag Granskning presenteras en rad uppgifter som visar att Vårdinnovation fick förhandsinformation om upphandlingen flera månader innan den offentliggjordes.

En extern utredare håller nu på att granska de misstänkta oegentligheterna i upphandlingen.

Välkomnar uppgiftslämnare

Alf Jönsson, regiondirektör för Region Skåne, säger att han välkomnar alla som vill lämna information om upphandlingen att göra det.

Vi har information som kanske den externa granskaren inte kan komma åt, vad tänker du om det?

– Är det så att det finns sådan information så kan vi ordna så att vi tacksamt kan ta emot den. Givetvis måste vi få reda på vad som har hänt, säger Alf Jönsson.

Damon Tojjar, vd för Vårdinnovation, förnekar att han haft några oegentliga kontakter med Region Skåne varken före eller efter upphandlingen.

Region Skåne och Västra Götalandsregionen stoppade samarbetet med Vårdinnovation den 31 januari i år, efter att Uppdrag granskning började ställa frågor om upphandlingen.

Fakta

Reportaget Vården och AI-verktyget sänds onsdag 4 mars. Du kan se det 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården och AI-verktyget

Mer i ämnet