Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag tycker inte att de borde bygga det så långt borta för de äldres skull, säger Merci Mbonigaba. Foto: Emilio Garro/Otto Johansson/SVT

Regionen efterlyser åsikter om nya sjukhuset: ”Tror inte de kommer lyssna”

Publicerad

Riva Smörlyckans idrottsplats eller bygga på åkermark längst ut på Brunnshög? I praktiken är det de alternativen som presenteras när Region Skåne tar in enkätsvar från Lundabor och andra skåningar om det nya sjukhusområdets placering.

Tidigare har även att bygga på nuvarande sjukhusområde föreslagits, men regionen ser inte det som ett alternativ då de anser att det blir för komplicerat.

När SVT Nyheter Skåne frågade ett urval Lundabor på stadens gator kom varierande åsikter fram kring vad som är den optimala placeringen.

– Någonstans längs med spårvagnen, men helst en bit utanför Lund. Av alternativen tror jag det är Brunnshög som är bäst, säger Lillemor Groth.

Men alla är inte säkra på att deras åsikt kommer att ha någon påverkan på utfallet.

– Jag tror inte de kommer lyssna, säger Merci Mbonigaba.

Se vad hon och andra Lundabor tycker om placeringen i klippet högst upp.

Remissvar

Enkäten för privatpersoner är öppen fram till den 24 oktober och finns på Region Skånes hemsida. Samtidigt som den enkäten finns ska Lunds kommun, Malmö stad samt universiteten i båda städerna komma in med sina remissvar angående placering. Även kranskommunerna har en möjlighet att skicka in remissvar.

Bland politikerna i Lund går åsikterna isär. Socialdemokraterna och Moderaterna menar att man måste vara öppna för alla alternativ medan Liberalerna sagt tydligt nej till Smörlyckans idrottsplats.

Vilka är de olika alternativen och deras för- och nackdelar? Se klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon förklarar SVT:s reporter var sjukhusområdet kan hamna. Foto: Otto Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.