Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Philip Sandberg (L) ser annorlunda på sjukhusfrågan än Rasmus Törnblom (M) och Anders Almgren (S). Hör varför i klippet. Foto: Otto Johansson/SVT

S och M vill inte se några röda linjer om sjukhusplacering

Publicerad
Val 2022Valresultat

Det nya sjukhusområdet i Lund har väckt debatt redan innan några definitiva beslut är tagna. Frågan om var sjukhuset ska placeras splittrar Lunds största partier.

I sin beredning har Region Skåne lagt fram tre alternativ för var sjukhuset kan placeras: nuvarande sjukhusområde, Smörlyckans idrottsplats eller Brunnshög.

På en gemensam pressträff gav Lunds två största partier i senaste valet beskedet att de kan stötta alla tre och att det viktigaste är att lundapolitikerna håller enad front kring att hela investeringen hamnar i Lund.

– Vi har sett tendenser till tidiga politiska låsningar – vi säger att det behövs en öppenhet för alla att vi gör det här för Lunds gemensamma bästa, säger Anders Almgren från Socialdemokraterna.

– Slutsatsen vi tillsammans landar i är att placeringen är underordnad att vi får hit den här investeringen. Det finns kommuner som skulle riva sitt rådhus för denna investering, säger Rasmus Törnblom från Moderaterna.

Öppnar för Smörlyckan

Även om huvudfokuset med det gemensamma utspelet inte är placeringen så menar så väl S och M att den bästa placeringen, av regionens alternativ, är just Smörlyckans idrottsplats.

– Det förutsätter att man innan dess löst fullgoda ersättningar för både tennisen och fotbollen och alla annan idrott där, säger Anders Almgren.

Kommunstyrelsens nuvarande ordförande, Philip Sandberg från Lunds tredje största parti Liberalerna, ser det annorlunda.

– Vi säger så klart ja till ett nytt sjukhus däremot säger vi nej till att bygga det på Smörlyckans IP. Då får man dra om spårvägen för uppemot 100 miljoner kronor, dessutom är det en unik plats för idrottande ungdomar, säger han.

Valfråga

Socialdemokraterna och Moderaterna menar att de inte vill att sjukhusplaceringen ska bli en valfråga. Philip Sandberg ser det annorlunda.

– Dom som vill köra in grävskopor på Smörlyckan ska också säga det innan valet så lundaborna kan ta ställning, säger han.

Se mer i klippet ovan.

Socialdemokraterna: Accepterar samtliga förslag från regionen, föredrar Smörlyckan i nuläget.

Moderaterna: Accepterar samtliga förslag från regionen, föredrar Smörlyckan i nuläget.

Liberalerna: Föredrar nuvarande sjukhusområde.

Vänsterpartiet: Föredrar nuvarande område.

Sverigedemokraterna: Föredrar Brunnshög.

FörNyaLund: Föredrar nuvarande sjukhusområde. Säger nej till bygge på åkermark.

Miljöpartiet: Har inte tagit ställning än.

Centerpartiet: Föredrar Smörlyckan.

Kristdemokraterna: Har inte tagit ställning än.

Feministiskt initiativ: Har inte tagit ställning än. Säger nej till bygge på åkermark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Skåne

Mer i ämnet