• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag blir bestört, säger Helene Stalin Åkesson på Regionmuseet Skåne. Hör mer av henne och andra i videoklippet – och se mer av det rivningshotade huset. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Regionmuseet protesterar mot rivning av gathus från 1800-talet i Kristianstad

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsägaren vill riva ett gathus från tidigt 1800-tal och bygga lägenheter istället. Nu har de fått rivningslov från Kristianstads kommun – men beslutet får Regionmuseet att slå bakut.

Det rosa gathuset på Västra Vallgatan 7 i centrala Kristianstad är byggt tidigt 1800-tal och har genom åren bland annat huserat ett bageri.

Fastighetsägaren Dahlqvists fastighetsförvaltning har ansökt om att få riva huset även tidigare genom åren – men har då fått nej från Kristianstads kommun.

Vill bygga lägenheter

Den här gången föreslog tjänstemännen att politikerna i byggnadsnämnden än en gång skulle säga nej – men politikerna valde att köra över tjänstemännen.

Behovet av bostäder i centrum bedömdes viktigare än att bevara gathuset, enligt ordföranden i byggnadsnämnden Christina Borglund (KD). På platsen vill fastighetsägaren bygga moderna lägenheter.

– Staden måste också kunna utvecklas och då kan man inte bevara allting, säger Borglund till SVT Nyheter Skåne.

”Förlorar en nyckel till historian”

Regionmuseet å sin sida har valt att överklaga beslutet.

– Kristianstad förlorar en nyckel till sin historia. Det blir mycket svårare för besökare och boende att faktiskt förstå sin historia. Jag blir bestört, säger Helene Stalin Åkesson, chef för avdelningen för kunskapsuppbyggnad på Regionmuseet.

Claes Dahlqvist, vd på Dahlqvists fastighetsförvaltning, säger så här om att huset skulle ha ett kulturhistoriskt värde:

– Spontant så delar vi ju inte den uppfattningen. Det är ju inget 1600-talshus.

Dahlqvist understryker att det i stadsplanen inte finns några restriktioner eller begränsningar när det gäller att riva det aktuella huset. Och så menar han att bostäder på adressen skulle lyfta hela gatan.

– Det är ju ingen vacker byggnad som är där, säger Claes Dahlqvist.

I videoklippet får du se mer av det omtvistade gamla huset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.