Politikerna i Region Skåne anser att restriktionerna för att minska smittspridningen behövs. Foto: Johan Nilsson/TT

Skånska regionpolitiker: Rimligt med hårda coronarestriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Karantänkrav, vaccinpass och begränsade sällskap på krogen. Det är några av de restriktioner för att minska smittspridningen som ifrågasatts i den offentliga debatten. Men Region Skånes politiker anser att restriktionerna är rimliga.

Smittspridningen är just nu den största hittills under pandemin. Samtidigt är trycket på sjukvården betydligt lägre än för ett år sedan, vilket är en av orsakerna till att en del debattörer ifrågasätter de restriktioner som gäller som gäller.

”Relativt välavvägda”

Men politikerna i Region Skåne tycks vara eniga om att restriktionerna behövs. Det visar en enkät som SVT Nyheter Skåne skickat till representanter för samtliga åtta partier i Region Skåne.

– Just nu anser Moderaterna i Region Skåne att det är relativt välavvägda restriktioner i förhållande till rådande situation, svarar regionstyrelsens ordförande Carl-Johan Sonesson (M).

– Samtidigt måste man hela tiden väga det mot vilka konsekvenser det får för civilsamhället, näringslivet och människors psykiska ohälsa, svara Per Einarsson (KD).

Olika restriktioner i olika regioner

Liberalerna menar dock att det skulle kunna var en idé att ha olika restriktioner beroende på hur smittspridningen ser ut.

– Om det är högre smittspridning i en region, kanske regionala råd och rekommendationer vore att föredra framför nationella restriktioner, svarar Gilbert Tribo (L).

På frågan om något bör förändras, lyfter Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna fram att insatserna för att få fler att vaccinera sig borde stärkas.

– Ett exempel är att i större utsträckning kombinera restriktioner med krav på vaccinationsbevis, skriver Anette Linander (C).

”Sjukfrånvaron det stora problemet”

På frågan om partierna tycker att pandemin är samhällsfarlig, har ingen av partierna någon invändning.

– Det är inte en sak för oss regionpolitiker att tycka om, utan en fråga för medicinska experter, svarar Sara Svensson (V).

Sverigedemokraterna pekar på att det nu är den stora sjukfrånvaron som är det stora problemet.

– Pandemin är fortfarande samhällsfarlig så tillvida att omikronvarianten är så smittsam att den genom det stora antalet smittade riskerar att slå ut viktiga samhällsfunktioner, skriver Niclas Nilsson (SD).

– Max 50 deltagare på offentliga tillställningar utan vaccinationsbevis

– Max 8 personer per sällskap med 1 meters mellanrum på serveringsställen

– Serveringsställen måste stänga senast kl 23

– Alla som kan ska jobba hemifrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer