Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carl Johan Sonesson (M) uppmanar skåningarna att hålla sig borta från Danmark, om de inte har goda skäl att vara där. Foto: Patrik Cegrini

Carl Johan Sonesson (M) avråder från resor till Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Högsta politikern i Region Skåne går ut med egna rekommendationer för att hindra spridningen av coronaviruset – som är mer långtgående än de besked som kommer från svenska myndigheter. Men regionrådet tycker uppmaningarna till skåningarna är befogade.

Carl Johan Sonesson (M) gick i fredags ut med ett inlägg på Facebook med flera rekommendationer till skåningarna, bland annat att inte åka till Danmark om det inte är nödvändigt.

Danmark har för närvarande inga restriktioner för besökare från Skåne, och inte heller det svenska utrikesdepartementet avråder längre svenska medborgare från icke-nödvändiga resor till Danmark.

Vill ha bort nöjesresor

Carl Johan Sonesson tycker däremot att det ändå är befogat att mana till försiktighet.

– Det är väl viktigt att inte företa en massa nöjesresor just nu till regioner där det är ett högre smittoläge, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Regionrådet vill också införa möjligheten att ha regionala restriktioner för olika delar av Sverige, för att kunna anpassa åtgärderna efter hur smittspridningen ser ut i de olika landsändarna.

– Det är rimligt att vi kan ha en verktygslåda som gör att man kan ha öppet på vissa ställen och stängt på andra, säger Carl Johan Sonesson (M).

Rekommenderar munskydd

Ytterligare en uppmaning är att använda munskydd vid stora folksamlingar. Folkhälsomyndigheten har ingen sådan rekommendation, och Region Skånes smittskyddsenhet följer myndighetens riktlinjer.

– Om man kommer till en trång plats är att ta på ett munskydd ett sätt som man själv kan bidra, säger regionrådet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer