Foto: Erika Dahlin Jönsson

Regionrådet: ”Jag vet inte vilken nytta appen gör”

Publicerad

Det finns inget medicinskt råd eller svensk myndighet som granskar hur effektiva appar för självhjälp inom vården är.

– Jag ser det som ett bekymmer att vi inte har någon medicinsk prövning av de tekniska och medicinska hjälpmedel som finns, säger Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Skåne.

Förra året betalade Region Skåne 9,3 miljoner kronor till Joint Academy via Region Sörmland.

– Vi vet inte om den här appen har medicinsk nytta. Bolaget säger det men det är inte prövat någonstans, säger Gilbert Tribo.

Han tycker att det ska införas en myndighet eller ett medicinskt råd som prövar liknande appar.

Vill ha tillståndsprövning

Gilbert Tribo har tankar kring hur ett medicinskt råd, eller en myndighet, ska arbeta med dessa frågor så att de offentliga medlen används på bästa sätt. Den digitala sjukvården måste regleras och kontrolleras, anser han.

– Man får ansöka om tillstånd, man kan visa på nyttan av apparna så vi vet att de skattepengar vi har används till bästa medicinska nytta, säger han.

Gilbert Tribo ser framför sig att den digitala vården kommer att växa och välkomnar den.

– Jag tycker det är jättebra med den tekniska utvecklingen. Digitaliseringen som har varit under pandemin och dessförinnan, och att människor hittar andra väger för sin sjukvård, tror jag är framtidens melodi, säger Gilbert Tribo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.