Rekordår för antal transplanterade hjärtan i Lund

Uppdaterad
Publicerad

36 hjärtan transplanterades på thoraxkirurgin i Lund 2021. Nya metoder för att hitta ett passande hjärta och en ny transportbox ligger bakom rekordsiffran.

2020 transplanterades 28 hjärtan i Lund och 2021 ökade den siffran med ytterligare åtta.

Bakom ökningen ligger bland annat ett bättre nationellt samarbete som lett till att fler donerade hjärtan runt om i landet nu har kunnat ges till patienter som tidigare hade haft svårt att hitta en passande donator.

– Vi prioriterar att hitta donerade hjärtan som passar oavsett var donatorn befinner sig, säger Johan Nilsson, överläkare på thoraxkirurgen i Lund.

Ny hjärtbox utvecklas i Lund

För att kunna ta till vara på donerade hjärtan på längre avstånd utvecklas nu en ny transportbox i Lund. Den användes till exempel vid det grishjärta som transplanterades till en person i USA.  

– Med traditionell transport klarar sig ett donerat hjärta i fyra timmar. Med den här nya hjärtboxen klarar det sig upp emot åtta timmar och därmed kan man utöka avstånden i donationsområdet, menar Johan Nilsson.

En av de som fick ett nytt hjärta i Lund förra året var Ziad Hasbini. Se hans berättelse här.

Antalet organdonatorer i Sverige det högsta hittills

2021 blev 192 avlidna personer organdonatorer i Sverige. Det är den högsta siffran som noterats sedan den gemensamma statistiken för de skandinaviska länderna började redovisas, det skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

De 192 donatorerna bidrog till att 631 organ kunde transplanteras till svårt sjuka patienter.

Av dessa var 36 hjärtan transplanterade i Lund. 2020 var motsvarande siffra 28.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.