Nästa år kan skåningarna förvänta sig fler rapsfält än vanligt, enligt Anneli Kihlstrand, vd för Sveriges frö- och oljeväxtodlare. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Rekordmycket raps i Skåne nästa år

Publicerad

Mängden raps som odlas i Sverige kommer att öka kraftigt nästa år. Anledningen bakom är att lantbrukarna vill möta efterfrågan, som ökar när fler tänker klimatsmart.

I augusti var det dags att så rapsen som sedan blommar i april. Som bäst brukar det odlas nästan 100 000 hektar med raps i Sverige, men inför nästa årets skörd har lantbrukarna slagit på stort. Rapsarealen har ökats med 25 procent.

– Det är rekordstort. Den största ökningen jag kan minnas, säger Anneli Kihlstrand, vd för Sveriges frö- och oljeväxtodlare.

Historiskt högt rapspris 

Enligt Sveriges frö- och oljeväxtodlare beror den kraftiga ökningen på den ökade efterfrågan.

– Rapspriset är historiskt högt. Nu får man nästan en krona mer per kilo raps och då vill lantbrukarna producera mer. Man märker att raps är en framtidsgröda, dels för matoljan, dels för proteinet, men även i omställningen till fossilfria bränslen, säger Anneli Kihlstrand.

Växtföljden blir en utmaning

I Skåne odlas redan ungefär hälften av den svenska rapsen och det kommer bara att öka. Både nya och äldre rapsodlare vill odla mer. Men de är väl medvetna om att man inte kan odla hur mycket som helst.

– Om man odlar raps för ofta så får man en marksmitta. Därför är lantbrukarna noga med att hålla en god växtföljd. Det vill säga att man inte odlar raps på samma åker mer än vart femte eller sjätte år, säger Anneli Kihlstrand.

Se Anneli Kihlstrand, som står omringad av hektar med sådd raps i Burlöv, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.