Margareta Pålsson har överträtt sina befogenheter som landshövding, när hon tog beslut om avgångsvederlaget, menar revisorerna. Foto: SVT

Revisorerna kritiserar landshövdningen

Uppdaterad
Publicerad

Skånes landshövding Margareta Pålsson prickas av Riksrevisionen sedan hon gett länsöverdirektören ett avgångsvederlag på 2,1 miljoner kronor då han i somras fick sluta i förtid.

Revisorerna påpekar att det är regeringen som ska ta sådana beslut och anser att landshövdingen överträtt sina befogenheter.

I samband med överenskommelsen beslutade landshövdingen om att betala ut ett samordningsfritt avgångsvederlag till länsöverdirektören. Det innebär att avgångsvederlaget utgår oavsett om länsöverdirektören får nytt jobb eller inte.

Riksrevisionen anser att denna typ av avtal inte är ett förmånligt alternativ för staten.

Tillbakavisar kritiken

– Det är tråkigt att riksrevisionen har kommit fram till den här slutsatsen, men jag känner mig fullständigt trygg i att jag har gjort allting rätt. Före beslutet hade jag kontakt med både Regeringskansliet och Arbetgivarverket, som båda gav sitt godkännande. Jag har också haft kontakt med Regeringskansliet efter Riksrevisionens kritik, och jag har fortsatt stöd därifrån, säger Margareta Pålsson till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer