Symptomen för covid 19 och pollenallergi påminner om varandra – båda kan ge milda förkylningssymtom, enligt Eva Melander, smittskyddsläkare Region Skåne. Foto: TT/Johan Nilsson

Stor risk för höga halter av björkpollen i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Björkblomningen är i gång i ett ovanligt pollenrikt år. Enligt prognoserna är det risk för mycket höga halter i Skåne trots det kalla vädret. Region Skåne menar att det är viktigare än någonsin för pollenallergiker att ta sin medicin i år.

Nästäppa, kliande ögon och trötthet. De närmsta dagarna kan bli besvärliga för pollenallergikerna.

– Det är viktigt att man tar ansvar för sin pollenallergi och medicinerar i god tid, säger Benita Björk, astma- allergi- och kolsjuksköterska vid Kunskapscentrum för Allergi i Region Skåne.

Hon menar att det är viktigt att följa pollenprognoserna och fortsätta medicinera tills halterna av pollen man reagerar på har gått ner.

– Det är viktigt att man inte slutar ta sin medicin bara för att man känner sig bättre någon enstaka dag, säger Benita Björk på regionens hemsida.

Extra viktigt under pandemin

Under pandemin är det extra viktigt att hålla koll på sin pollenallergi eftersom symptomen för covid 19 och pollenallergi påminner om varandra.

– Båda kan ge milda förkylningssymtom. Vårt råd till pollenallergier är att stanna hemma om man har snuva, hosta, eller ont i halsen. Hjälper allergimedicineringen behöver man sen inte vara hemma, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Nivåerna tre, fyra gånger högre

Kylan i april har delvis hållit tillbaka björkblomningen.

– Det ser ut som att det kommer att regna i flera dagar nu så förmodligen spolas en del pollen ner. Hade det inte varit så hade vi nått kulmen den här veckan, säger Åslög Dahl, forskare på Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet.

Enligt henne är nivåerna av björkpollen i år är tre, fyra gånger högre än förra året.

Under vår och sommar får ungefär en femtedel av alla tonåringar och vuxna pollenbesvär.

Många som är allergiska mot björkpollen är också allergiska mot alpollen och hasselpollen som blommar mycket tidigare. Så tidigt som i slutet på februari kommer hasselpollen, och alpollen från mitten på mars.

Björken börjar blomma i södra Sverige i början på april. Det skiljer sig 2-3 veckor mellan blomningen i södra och norra delarna av landet.

Källa: 1177

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet