Foto: Kenneth Sundin/SVT

Konstnär skapade kultaffisch av Rolling Stones

Uppdaterad
Publicerad

Med rockmusiken som tema öppnar på lördagskvällen en utställning av den grafiske formgivaren och konstnären ”Noe” Eriksson i Åhus. Verken visas tillsammans med fotografen Jens Christians fotografier från Sweden Rock.

Noe har en mycket lång historia som formgivare och tecknare och för exakt 50 år sedan skapade han något som har blivit lite av en kultaffisch för Rolling Stones. Han har ramat in den och inför utställningen ställt den på ett stativ som rasar ihop när han för ljusets skull ska flytta den. Affischen klarar sig turligt nog utan skador.

– Jag har pratat med Antikrundans experter som säger att detta original skulle kunna vara väldigt värdefullt för rätt samlare, berättar Noe Eriksson.

Ovanligt med bildomslag

I samma veva designade Noe omslaget till en klassisk Stones-EP med de fyra låtarna Tell Me, Route 66, Time is on my side och Congratulations.

– Det var inte så vanligt med bilder på omslagen på den tiden och därför blev vårt tryckeri populärt och alla engelska band kom till oss.

Han berättar att många av dessa idag legendariska band, då bara var förband till Lill-Babs

– Och flest konvolut gjordes för Thore Skogman, säger Noe Eriksson och skrattar.

Rockigt födelsedagskalas

I kväll firar han sin 70-årsdag med rockmusik på utställningen som består av uppförstorade målningar eller teckningar på olika rockikoner, starkt stiliserade näst intill oigenkännlighet.

– Men Keith Richards här känner 90 procent av svenskarna igen på hans röda pannband, säger Noe och viftar med handen över verket, där också Mick Jagger avbildats.

Utställningen äger rum på kulturhuset Aoseum i Åhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.