Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Isa Besim anser att de etablerade partierna borde ha markerat mot koranbränningarna. Hiyam Shani vill ge Nyans en chans. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Rosengårdsbor om Nyans: ”Andra partier har varit för passiva”

Uppdaterad
Publicerad

Partiet Nyans verkar inte lyckas komma in i kommunfullmäktige i Malmö, även om över fem tusen Malmöbor röstade på partiet.

– Jag har alltid röstat på Socialdemokraterna innan, men denna gången röstade jag faktiskt på Nyanspartiet, säger Rosengårdsbon Isa Besim.

Partiet Nyans behöver ungefär 6 000 röster i Malmö för att komma in i kommunfullmäktige. Riktigt så många verkar partiet inte få ihop.

När 210 av 212 valdistrikt i Malmö är räknade har Nyans 2,8 procent av rösterna men ser ut att hamna under spärren på 3 procent.

”Berör oss här i Rosengård”

I valdistriktet ”Rosengård Centrum” har över 30 procent av de röstande väljarna lagt sina röster på Nyans men valdeltagandet är lågt i det distriktet.

Hiyam Shani, som bor i området, är en av dem som röstat på partiet.

– De tar upp frågor som berör oss här i Rosengård. Jag tycker det är bra att folk har röstat på dem, säger hon.

Lämnade Socialdemokraterna

Även Rosengårdsbon Isa Besim röstade på Nyans. Han berättar att han har bott i Sverige i nästan 50 år och alltid har röstat på Socialdemokraterna tidigare. Han känner sig sviken av de andra partierna.

– Det gäller framförallt det här med islamofobi, alla andra partier har gått Sverigedemokraternas väg, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.