Följ med reporter Victor Pandurescu till Herrgården som har lägst vaccintäckning i Sverige. Foto: Johan Dernelius / SVT

Herrgården i Malmö – här är vaccintäckningen lägst i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Endast 41 procent av den vuxna befolkningen i området Herrgården, en del av Rosengård i Malmö, har tagit sin första spruta. Det gör området till det minst vaccinerade i Sverige. Bara någon mil bort, i Lomma, är hela 95 procent vaccinerade.

Sistaplatsen delas med ett område i Göteborgsstadsdelen Gårdsten, som också har en vaccintäckning på 41 procent. Om man listar de tio minst vaccinerade områdena i landet förekommer två Rosengårdsområden till, med en täckning på 43 respektive 46 procent.

Informationsbrist, biverkningar och propaganda

När SVT Nyheter Skåne är på plats i Herrgården träffar vi flera ovaccinerade. Ingen vill ställa upp på en filmad intervju men de berättar om sina bevekelsegrunder. En person säger att informationen om hur vaccinationen går till har varit för dålig och en annan uttrycker stor oro för eventuella biverkningar. Vi träffar också Isof som själv är vaccinerad men som har haft långa samtal med sin ovaccinerade granne om saken.

– Min granne är inte vaccinerad. Hon lyssnar på en youtuber, någon propaganda från någon som inte är expert på vacciner och hon lyssnar inte på epidemiologer, säger han.

Stora skillnader

Samtidigt visar SVT:s kartläggning att det råder stora skillnader mellan olika områden i Skåne. I områden som Löddeköpinge, Lomma och Bjärred har 95 procent av befolkningen tagit sin första dos.

Så har vi räknat

Statistiska centralbyrån har delat upp landet 5984 demografiska statistikområden. Områdena är baserade på befolkningsmängd och är därför mindre i storstäder och större i glesbyggd.

SVT Nyheter Skåne har begärt ut data från Folkhälsomyndighetens nationella vaccinationsregister som visar hur stor andel av befolkningen i varje område som har vaccinerat sig. På så sätt har vi kunnat se hur vaccintäckningen skiljer sig mellan olika områden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.