Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är viktigt att städa undan så fort som möjligt så att de som bor här ska kunna gå vidare, säger områdespolisen Malin Morän. Foto: Firas Razak/SVT

Snabbstädning i Rosengård efter upploppet: ”Förebyggande syfte”

Uppdaterad
Publicerad

Söndagens koranbränning resulterade i upplopp på Rosengård. Stenar kastades mot polisen och uppemot trettiotal bilar brändes.

Tidigt dagen efter arbetade polisen tillsammans med Malmö stad med att forsla bort bilarna.

– Det är förebyggande att forsla bort brända bilar så att det inte leder till mer, säger områdespolisen Malin Morän.

Bara några timmar efter att polisen blivit utsatta för stenkastning på Rosengård började bärgningsarbetet. Det är en förebyggande taktik som polisen använder sig för att förhindra fler bilbränder.

– Vi jobbar efter den så kallade Broken windows-teorin, som handlar om att det finns en tendens att begå ytterligare brott om det är nedgånget, säger Malin Morän.

Garage har varit avspärrat i flera dagar

Enligt Malin Morän ska uppemot 30 bilar ha fattat eld under söndagens upplopp. I ett underjordiskt garage på Ramels väg ska flera bilar ha brunnit.

– Hela garaget blir en brottplats vilket våra tekniker behöver komma till för att gör en undersökning. Jag förstår att det skapar svårigheter för boende att komma åt sina bilar, men jag hoppas på en förståelse från vår sida att vi inte kan skynda på processen. Vi måste göra undersökningen och säkra arbetsmiljön för våra tekniker, säger Malin Morän.

Se och hör mer från Rosengårdspolisen om deras arbete efter upploppen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.