Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter senaste upploppet i Rosengård är Malmöpolitikerna ense om att en förändring behövs. Från vänster Sedat Arif (S) Magnus Olsson (SD) och Anton Sauer (C). Hör dem i klippet.

Så vill politikerna motverka oroligheterna i Rosengård

Uppdaterad
Publicerad

Efter helgens upplopp i Rosengård är politikerna i Malmö ense om att en förändring behövs. Men huruvida kommunen har gjort tillräckligt för att motverka oroligheterna råder det delade meningar om. 

Meningsfull sysselsättning, dialog och utbildning är olika exempel på hur man ska förhindra fler upplopp framöver.

”Inte gjort tillräckligt”

I oppositionen finns Magnus Olsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Malmö, som anser att kommunen inte gjort tillräckligt för att stävja de problem som finns. Han tror att lösningen ligger i att utbilda om de rättigheter och lagar som gäller i landet.

– Det är viktigt att utbilda, så alla vet vilka lagar och rättigheter vi har. Koranbränningar kan man tycka vad man vill om, men det är lagligt just nu.

Centerpartiets gruppledare, Anton Sauer är enig med SD om att Malmö stad inte gjort tillräckligt i frågan.

– Man måste jobba mer långsiktigt. Kommunen har helt enkelt inte gjort tillräckligt.

Motverka genom dialog

För Malmöstyret, Socialdemokraterna, är det självklart vad som måste göras.

– Vi måste hålla en dialog med de boende för att få dem att känna sig trygga, säger Sedat Arif, kommunalråd med ansvar för arbetsmarknad och socialtjänst.

Hör mer om hur representanterna i C, SD och S ser på saken i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.