Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisområdeschef Petra Stenkula säger att polisen försökte göra gripanden men att arbetet försvårades, när stenar kastades mot dem. Foto: Johan Dernelius

Polischefen om upploppen på Rosengård: ”Blir ledsen”

Uppdaterad
Publicerad

Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö, ser samband mellan söndagens koranbränning och den följande nattens upplopp i Rosengård. Bland boende som SVT Nyheter Skåne pratat med finns det en ilska mot att polisen gett tillstånd till koranbränningen.

Efter koranbränningen på Värnhemstorget i Malmö kunde polisen se inlägg på sociala medier där det planerades för sammandrabbningar, och polisen tog beslut om kamerabevakning över Rosengård under söndag kväll.

Polisen kritiseras av boende på Rosengård för att de inte gjort tillräckligt under nattens oroligheter, där stenar kastades mot polis och bilar brändes.

Koranbränningar i Malmö

Petra Stenkula beskriver hur polisen försökte göra gripanden, men arbetet försvårades när de fick stenar kastade mot sig.

Inga tecken på fler upplopp

I nuläget har polisen inga uppgifter om att liknande upplopp ska ske på måndagen.

– Men små gnistor kan göra att det exploderar, säger polisområdeschefen samtidigt.

Ingen är gripen efter nattens oroligheter.

Skickade mejl till föräldrarna

Inför måndagskvällen har kommunpolisen i Rosengård via skolorna skickat ut ett mejl till vårdnadshavare om att hålla sina barn hemma.  

– Det är en rutinåtgärd som vi gjort i många år vid de tillfällen vi uppfattar att det finns risker, säger Evelina Olsson vid polisens regionsledningscentral. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polis på plats i samband med flera bilbränder på Ramels väg i Malmö på söndagen. Foto: Mikael Nilsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Koranbränningar i Malmö

Mer i ämnet