Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polis på plats i samband med flera bilbränder på Ramels väg i Malmö på söndagen. Foto: Mikael Nilsson

Bilbränder och stenkastning på Rosengård under natten

Uppdaterad
Publicerad

Bilar har stått i brand och sten har kastats mot polisen på Rosengård, Malmö på söndagskvällen och under natten till måndag.

– Det är oerhört beklagligt, säger polisområdeschef Petra Stenkula i ett uttalande på måndagsmorgonen.

Under natten till måndag har flera oroligheter rapporterats på Rosengård, Malmö. Polisen larmades till en brand i ett soprum och flera bilbränder på Ramels väg. Väl på plats började flera personer kasta sten mot polisbilar. Situationen lugnade sig en aning, men efter midnatt startades nya bränder och stenkastningen tog fart på nytt.

Runt klockan 02 började det brinna i ett underjordiskt garage. Där har polisen gjort en anmälan om grov mordbrand. Strax efter klockan 03 rapporterar polisen att oroligheterna passerat. Polisen utreder även våldsamt upplopp och blåljussabotage efter natten.

Rosengård på söndagskvällen. Foto: Johan Nilsson/TT

Koranbränning under dagen

Tidigare under söndagen ägde ett våldsamt upplopp rum vid Värnhem när Salwan Momika brände en koran där tre personer greps. Två av dem är anhållna. Polisen inledde kamerabevakning med drönare på Rosengård på söndagskvällen, med anledning av händelsen vid Värnhem.

– Det är delvis med anledningen av händelsen vid Värnhem tidigare i dag, sade polisens presstalesperson Evelina Olsson under söndagen.

På måndagen meddelade polisen att man utreder eventuella samband med koranbränningarna, men konstaterar att ett antal individer setts stå med banderoller som protesterat mot koranbränningarna.

– Det är svårt att inte se någon koppling, säger polisen till SVT.

Enligt polisens presstalesperson Evelina Olsson ska uppemot 100 personer befunnit sig utomhus i området under natten, de flesta åskådare medan ett tiotal kastade sten.

Stenkastning mot polisen i Rosengård under söndagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Ingen skadad eller gripen

Ingen person har kommit till skada och ingen är i nuläget frihetsberövad. Det är oklart hur många bilar som har förstörts i bränderna.

– Det är oerhört beklagligt att återigen se våldsyttringar och skadegörelse på Rosengård. I första hand drabbar det alla de som bor i området. Poliserna på plats har gjort ett stort jobb med att stävja oron och förhindra ytterligare eskalering av situationen, säger Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö.

Se hela SVT Nyheters sändning om upploppen här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.