Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En person förs bort av polis under Salwan Momikas koranbränning i Malmö under söndagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen: Våldsamt upplopp vid koranbränningen i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Under Salwan Momikas demonstration där han brände koranen på Värnhemstorget i Malmö försökte två personer att forcera sig fram till honom och båda blev nedbrottade av polis. Tre personer har gripits.

Vid demonstrationen på Värnhemstorget på söndagen brände 37-årige Salwan Momika koranen. En publik på runt 200 personer befann sig på plats och stämningen blev hätsk. Två personer forcerade avspärrningarna enligt SVT:s reporter på plats. Båda brottades ner av polis.

Ett tiotal personer omhändertogs och ytterligare tre greps. Två av dem är misstänkta för våldsamt upplopp och den tredje för blåljussabotage.

En utredning pågår, och utredningsläget bedöms vara gott från polisens sida, då det finns mycket bildmaterial från torget.

– Våldsamt upplopp och blåljussabotage är allvarliga brott. Ett flertal individer har till exempel dömts till fleråriga fängelsestraff efter påskupploppen i Malmö förra våren. Det beror till stor del på god bilddokumentation. Vi har en bra bild även över dagens händelser och vi kommer att göra allt vi kan för att lagföra de som var inblandade i våldsamheterna på Värnhemstorget, säger Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö.

Kastade elsparkcykel mot polisbuss

Flera försök gjordes av publiken att närma sig Salwan Momika vilket ledde till att demonstrationen avslutades tidigare än planerat. Salwan Momika fördes sedan iväg med poliseskort.

En person från folkmassan rusade fram till bilen där Salwan Momika troligtvis befann sig i och försökte obstruera bilens väg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Polisen har frihetsberövat flera personer efter ett våldsamt upplopp som inträffade strax före klockan 14. Den riktade sig mot Salwan och polisen, där bland annat en elsparkcykel kastades mot en polisbuss.

– Jag har förståelse för att en allmän sammankomst som denna väcker starka känslor, men vi kan inte tolerera ordningsstörningar och våldsyttringar som de vi såg under söndagseftermiddagen, säger Petra Stenkula.

Hon understryker att de flesta som var på plats inte deltog i ordningsstörningen.

Salwan Momika lämnade Malmö under eftermiddagen.

• Salwan Momika ansökte om visering i Sverige 2018 och registrerades som invandrad från Irak i april 2021 då han beviljades ett treårigt uppehållstillstånd.

• Redan 2017, då Momika hade ett Schengenvisum, kan han ses på bilder utanför Sveriges riksdag tillsammans med den dåvarande KD-ledamoten Robert Halef. Momika presenterades då som ledare för ett politiskt parti. Han hade också ett möte med SD-ledamoten Julia Kronlid.

• Samma vår som Momika beviljades uppehållstillstånd i Sverige knivhotade han en man som han delade boende med, vilket resulterade i att han året därpå dömdes för olaga hot. Straffet blev skyddstillsyn och samhällstjänst.

• Den 11 juli, efter första koranbränningen, inledde Migrationsverket ett ärende för att pröva en eventuell återkallelse av Salwan Momikas status och uppehållstillstånd. Anledningen är att myndigheten fått ny information som kan påverka hans fall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.