Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sveriges Radios techreporter Sven Carlsson om Tiktoks drag.

Tiktok stänger av doneringsfunktionen för koranbrännare

Uppdaterad
Publicerad

Tiktok stänger av möjligheten att skänka pengar på kontot som tillhör koranbrännaren Salwan Momika. Det bekräftar sociala medier-plattformen för Ekot.

– Vi har en situation där innehållet ligger kvar och en situation där Tiktok fortsätter att tjäna pengar på annonser som fortfarande är deras viktigaste intäktskälla, säger Sveriges radios techreporter Sven Carlsson i Aktuellt.

Salwan Momika har vid flera tillfällen direktsänt koranbränningar på plattformen som nått tiotals miljoner tittare. Nyligen ansökte han om nya tillstånd hos polisen för demonstrationer i Stockholm, Malmö och Örebro.

Momika bekräftar för SVT att han inte längre kan ta emot gåvor på Tiktok.

Han har tidigare berättat för TT att varje sändning genererat mellan 1000-3000 kronor och att han inte har någon annan inkomst utöver gåvorna.

Tiktok ger ingen kommentar till varför funktionen stängts av på Momikas konto. Enligt Sven Carlsson, techreporter på Sveriges Radio, kan det ha och göra med att de inte vill tjäna pengar på gåvorna.

– Man vill inte att intäkterna ska finnas och kanske inte heller själva tjäna pengar på det här eftersom Tiktok tar ungefär hälften av gåvorna som kommer in. Nu har vi en situation där innehållet ligger kvar och en situation där Tiktok fortsätter att tjäna pengar på annonser som fortfarande är deras viktigaste intäktskälla.

Justiteminster Gunnar Strömmer (M) anser att det var rätt att stänga av gåvofunktionen för koranbrännaren.

– Det här är ett beslut som fattats av ett företag men allmänt framstår det som ett lämpligt beslut, säger han på en presskonferens.

SVT Nyheter har sökt Tiktoks presstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.