Folkmassa i Hamburg 1941

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet berättar Karin Lundin om sitt möte med Hitler vid ett av de tillfällen då han hälsade på barn i folksamlingarna. Foto: SVT

Röster om åren med Hitler – premiär för SVT:s ”Sverige och kriget”

Publicerad

På söndag har SVT:s nya storserie Sverige och kriget premiär. Två starka skånska röster medverkar i första avsnittet – om Hitler och nazisternas väg till makten.

Karin Lundin bor sedan 1970 i Genarp men föddes i Hamburg. Som barn skakade hon hand med Adolf Hitler, ett slumpartat möte i samband med führerns bilkortege genom Hamburg 1941.

– Bilen råkade stanna där jag var. Det var en image han hade, att hälsa på alla barn, berättar Karin i programmet.

Sverige och kriget

”De slog sönder allt”

Eva Lecerof i Hjärup kom till Sverige 1939 genom kindertransport-initiativet som undsatte judiska barn.

I en intervju berättar hon om sina skräckfyllda hågkomster från novemberpogromen 1938 (”Kristallnatten”) då uniformerade män vandaliserade hennes barndomshem i Duisburg i västra Tyskland.

– De slog sönder allt. Det enda som var helt var våra barnsängar i barnrummet, säger Eva.

Se klippet med Karin och Evas berättelser om livet i Hitlers tredje rike.

Tusentals brev, dagböcker och foton

”Sverige och kriget” skildrar åren 1939-1945 i fem timslånga avsnitt.

Mot bakgrund av krigsslutet för 80 år sedan har SVT bett svenska folket skicka in sina minnen: brev, filmer, fotografier och dagböcker. Flera tusen svar från hela landet kom in.

Tanken är att gestalta materialet på bästa sätt. Personer i bild är inte nödvändigtvis de som skrivit eller är intervjuade. Däremot har stor vikt lagts vid att finna bilder från rätt tid och plats. Pratas det till exempel om Hamburg eller Borås är det vad som visas i bild.

Samtliga avsnitt publiceras kl. 02.00 i SVTPlay och kl. 21.00 i SVT1 på söndagar med start 11 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och kriget

Mer i ämnet