Staden drabbas av fotbollsvåldet

Publicerad

Misshandeln på Terasstrapporna skakade om Helsingborgs fotbollslag i grunden. Klubben känner sig lämnade ensamma av fotbollssverige, direktören har hotats till livet och publiken sviker. Nu tycker Helsingborgarna att stadens rykte försämrats.

Det är inte bara på planen som Helsingborgs IF haft en tuff säsongsstart. Händelsen den 31 mars då en tvåbarnspappa fick sätta livet till var bara starten.

– Just nu är man i ett läge där man gått från en tragisk händelse till en förändring till en splittring som bara blir större och större, säger Tomas Nilsson, sportkrönikör på Helsingborgs Dagblad.

Tomas Nilsson beskriver händelsen då en 43-årig man fick sätta livet till inför säsongspremiären mot Djurgården som ”den svarta helgen i Helsingborg”. Sen dess har relationen mellan klubben och supportrarna inte varit densamma.

Även helsingborgare tröttnat

Men också Helsingborgarna har tröttnat.

– Det kändes kanske lite i luften att något skulle hända, säger Tommy Bergström som bor utanför Helsingborg.

Har det som hänt påverkat bilden av Helsingborg?

– Absolut. Helt klart. Det är en negativ bild.

Efter dödsfallet riktades hård kritik mot supporterkulturen och krav på förbud utropades, både inom och utanför fotbollen.

Supporterklubben Kärnan tog en paus från verksamheten. Helsingborgs IF ville att samtliga besökare skulle skriva under ett manifest, men först efter kritik mot innehållet och justeringar i sista paragrafen blev manifestet underskrivet.

Klubbdirektören har krav på avgång

När HIF mötte Malmö så blev en bollkalle hotad och flera bengaler tändes i publiken. Laget valde att inte tacka klacken, något som annars är brukligt. Det har klubben fått mycket kritik för och supportrarna har krävts klubbdirektör Paul Myllenbergs avgång. Han har även utsatts för hot.

Stämningen mellan klubben och supportrarna är alltså ansträngd.

– Man är ju rädd om sin klubb och känner man att det går dåligt rent ekonomiskt och sportsligt och vi inte kan kommunicera ordentligt så är det lätt att peka finger, säger Martin Nilsson som är ordförande för suppporterklubben Kärnan.

Anser ni att ni har gjort ert för att förbättra supporterkulturen?

– Absolut, det gör vi hela tiden.

”Vill samma sak”

Tomas Nilsson på Helsingborgs Dagblad ser bara en utväg:

– Alla som gillar fotboll och sunt förnuft vill samma sak. Man har försökt ta olika vägar dit och nu måste man på något sätt sansa sig, säger Tomas Nilsson.

Helsingborgs IF koncentrerar sig nu på söndagens cupfinal mot Elfsborg och vill inte lämna några kommentarer till Sydnytt. Men klubben har varit hårt pressade den senaste tiden. Det framgår inte minst av hans uttalande till Radiosporten där han säger att fotbollssverige svikit Helsingborg.

– Det är någonting som glimmar borta i horisonten på söndag som alla vill åt. Det skulle vara väldigt viktig att komma åt vi känslan, säger Tomas Nilsson på Helsingborgs Dagblad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rättegång mot fotbollssupporter

Mer i ämnet