Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i videon hur det går till när svenska adhd-patienter får diagnos utomlands. Foto: Storyblocks

SVT förklarar: Därför får svenska adhd-patienter diagnos i Danmark

Publicerad

Svenskar som tycker att kön till vården här hemma är för lång kan söka vård i ett annat EU-land. Försäkringskassan betalar och skickar räkningen till hemregionen.

Antalet vuxna svenskar som vill utredas för adhd har ökat varje år de senaste 15 åren. Via primärvården eller en egen vårdbegäran, kan man få en remiss till psykiatrin för att få svar på om de svårigheter man har kan förklaras med adhd eller har andra orsaker.   

Försäkringskassan betalar 

Men kön till psykiatrin är lång på många håll i landet och alla som vill utredas bedöms inte heller uppfylla kriterierna för en utredning. En del vänder sig därför till privata kliniker och bekostar utredningen själva. 

Andra vänder sig till exempel till den svenskägda Adhd-kliniken i Köpenhamn. 

Eftersom kliniken ligger i EU-landet Danmark skickas fakturan till Försäkringskassan som skickar den vidare till patientens hemregion. Patienten behöver bara betala patientavgiften. 

Under åren 2017 till 2021 betalade Försäkringskassan närmare 43 miljoner kronor till Adhd-kliniken. Den hittills största summan betalades ut 2019: 12 984 614 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Adhd-kliniken

Mer i ämnet