Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ellinge avloppsreningsverk är ett av de större i Skåne och byggdes ursprungligen på 1930-talet. Upptagningsområdet är huvudsakligen Eslöv och företaget Orkla Foods AB. Foto: Johan Dernelius/SVT

Ryssland angriper ukrainska reningsverk – så här ska svenska anläggningarna förstärkas

Uppdaterad
Publicerad

Under kriget i Ukraina har vatten- och avloppsreningsverken blivit måltavlor för ryska bomber och missiler. Nu ser myndigheterna över beredskapen i de svenska anläggningarna.

I kriget i Ukraina riskerar livsfarliga sjukdomar som dysenteri och kolera att spridas när Ryssland angriper vatten- och avloppsanläggningar. Nu har Livsmedelsverket och Naturvårdsverket startat ett treårigt projekt för att dra lärdomar av avlopp, vatten och livsmedel i konflikthärdar.

– Vi har sett över vårt lager av vattenreningskemikalier och reservdelar till de olika reningsverken, säger Michael Kjellberg, avdelningschef produktion på VA Syd.

Lärdomar från Ukraina

I en konflikt riskerar personal att inte kunna komma till eller från sin arbetsplats. Vägar och kommunikation kan slås ut.

– Vi har börjat titta på att det ska finnas lager, så att personal kan övernatta och få mat. Utan ett fungerande vatten- och avloppsnät slåss samhället snabbt ut. Vi pratar inte lika ofta om det, som tillgången till elektricitet. Det är en lärdom från kriget i Ukraina, säger Elina Bratt, avdelningschef säkerhet på VA Syd.

Lager av kritiska varor

Även i sydöstra Skåne, på Österlen VA har man växlat upp och försöker att öka samverkan med andra aktörer.

– Vi har gjort riktade åtgärder för att höja förmågan, exempelvis se över rutiner och lager av kritiska varor och reservdelar.  Vi delar också tips och tankar med andra VA-organisationer i Skåne, säger Henrik Olsson, säkerhetschef på Österlen VA.

Olika infrastrukturanläggningar har blivit måltavlor i Ukraina. Utan rent vatten och avlopp riskerar livsfarliga sjukdomar att spridas. Bild från Österlen VA:s reningsverk utanför Simrishamn. Foto: Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.