Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hasse Hansson i Hörby körde den skånska ambulansen till Ukraina. Foto: Tetiana Bondar

Skånska ambulansen räddar liv i Ukraina: ”Känner att man gör nytta”

Publicerad

Ambulansen som Region Skåne skänkt till Ukraina är nu på plats. Idén kom från ett engagerat gäng i Svensköp utanför Hörby – som också körde dit den.

Organisationen Solögat-Chamania i Svensköp skickar regelbundet kläder och mediciner med lastbilar till krigsdrabbade i Ukraina. Tanken om att skicka en ambulans med utrustning dök upp, och Region Skåne hakade på.

– Det var en ambulans som skulle fasas ut här och det känns bra att den nu kan hjälpa till i Ukraina, säger Nicklas Jakobsson, fordonsansvarig på Region Skåne.

Gör nytta

Kontakterna med Ukraina sköter Liubov Storozhuk och när SVT Nyheter Skåne besöker Svensköp kommer plötsligt ett samtal från kriget som vittnar om att ambulansen nu gör nytta i hennes hemland.

– Ambulansen plockar upp skadade och kör dem till sjukhuset, säger Tetiana Bondar, sjukvårdsvolontär i Ukraina, när hon under ett flyglarm ringer från ett skyddsrum.

Som julafton

Hasse Hansson, tidigare ambulanssjukvårdare, var den som körde in ambulansen i Ukraina.

– Det var en militär ambulanssjukvårdare som tog emot den. Han var helt överväldigad och kände på grejerna som om det vore julafton. Det känns väldigt bra att man kan gör nytta.

Bengt Nilsson, som länge jobbat med välgörenhet, lägger ner mycket tid till att hjälpa de krigsdrabbade.

– Det är det här som är viktigast i livet, att man gör det lilla man kan.

Hasse Hansson, Liubov Storozhuk och Bengt Nilsson i Svensköp ligger bakom idén att ordna en ambulans till Ukraina. Foto: Linda Ekström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.