Socialdemokraterna i Malmö vill förbjuda skottsäkra västar och sätta upp fler övervakningskameror. Foto: TT/Läsarbild

S-förslagen för Malmös trygghet: Västförbud och övervakning

Uppdaterad
Publicerad

Fler övervakningskameror och bättre stöd för de som vill hoppa av kriminalitet. Det är några av förslagen i det trygghetspolitiska program, som socialdemokraterna i Malmö presenterade på onsdagen.

Programmet omfattar ett sextiotal punkter. Ett av dem är fler övervakningskameror på gator och torg.

– Kring Nydala, Hermodsdal, Lindängen, Södervärn, sjukhusområdet och andra platser där det rör sig många människor behövs övervakningskameror. Dels skapar de trygghet på platsen, och dels underlättar de för polisen att kunna binda gärningsmän vin olika brott, säger Andreas Schönström (S),  kommunalråd i Malmö.

Vill förbjuda skottsäkra västar

Några förslag kräver att regeringen agerar. Malmösocialdemokraterna vill till exempel ha ett nationellt förbud för privatpersoner mot att bära skottsäkra västar. De menar att dessa skapar en farlig atmosfär bland unga kriminella.

De vill också ha regeringens hjälp att stötta avhoppare. Enligt Andreas Schönström finns det 40-50 ungdomar som vill lämna de kriminella gängen varje år. Problemet är att kommunen sällan kan erbjuda något säkert alternativ för dem.

– Det behövs en statlig samordning, ett nationellt nätverk där alla kommuner tar sitt ansvar för att hjälpa till med det här. Vi vill också ha ett regelverk, som säger att vi kan ha ett utbyte med andra länder och kanske köpa platser, säger Andreas Schönström.

Alliansen saknar poliskoppling

Alliansen i Malmö har tidigare lagt fram ett motsvarande program. Oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M) välkomnar förslaget om stärkt stöd till avhoppare och också det om fler övervakningskameror. Men han tycker det saknas visioner när det gäller samarbetet med polisen.

– Det som bekymrar mig mest är i programmet är kopplingen till polisen. Man uttrycker inte alls lika tydligt som alliansen och moderaterna att vi behöver ha en permanent förstärkning av polisen i Malmö. Ingenting om vårt förslag med kommunala ordningspoliser och ordningsvakter för att upprätthålla trygghet på allmänna platser finns med, säger Torbjörn Tegnhammar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.