Föräldrar trotsade skolplikten – så fick Malmö stad tillbaka eleverna till skolorna

Uppdaterad
Publicerad

Coronakrisen fick många oroliga föräldrar att hålla sina barn hemma från skolorna. I Malmö gick man ut med informationskampanjer på flera språk för att påminna om skolplikten – ett arbete som gett resultat.

En följd av coronapandemin var att frånvaron i grundskolorna ökade dramatiskt.

– Vi fick en stor oro bland vårdnadshavare när gymnasieskolorna stängde ner. Många valde då att hålla sina barn hemma av oro för att barnen eller de själva skulle bli smittade, säger Anders Malmquist, Malmö stads grundskoledirektör.

Coronavirus i Skåne

Socialt utsatta områden

Särskilt hög frånvaro märktes bland skolor i socialt utsatta områden.

– Precis som Folkhälsomyndigheten säger så tror vi att det handlar om att svenska samhället har svårare att nå andra språkgrupper med information. Jag har pratat med mina kollegor i Stockholm och Göteborg och de har haft precis samma situation med en betydligt större frånvaro i de mer socialt utsatta områdena, säger Anders Malmquist.

Aktiva insatser

För att få eleverna tillbaka arbetade man i Malmö aktivt med två omfattande kommunikationsinsatser och kunde efter påsklovet märka att arbetet gett resultat.

– Det första steget var att ta fram information på tio olika språk som förklarade läget och att skolan fungerade som vanligt, säger Anders Malmquist.

Veckan innan påsklovet gick man dessutom ut med ännu en stor kommunikationsinsats där man påminde om skolplikten och hur man arbetar med att upprätthålla den i Malmö.

Fortsatt frånvaro

De mer extrema nivåerna på frånvaro har nu sjunkit men nivån är fortfarande något högre än normalt.

– Det får vi räkna med eftersom Folkhälsomyndigheten uppmanar alla som är det minsta förkyld att stanna hemma. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet