Så följer Sydnytt händelserna

Uppdaterad
Publicerad

Händelserna på Möllevågen i lördags har vållat starka reaktioner i sociala medier. Men Sydnytt varken kan eller vill publicera alla olika uppgifter innan de har bekräftats.

Tre personer är anhållna misstänkta för mordförsök i Malmö i lördags natt. Två av de anhållna tillhör eller sympatiserar med den extremt rasistiska organisationen Svenskarnas Parti, som tidigare gick under namnet Nationalsocialistisk Front. Partiet hyllade Adolf Hitler och nazismen.

Vad som hände kring Möllevången i lördags natt vet vi inte. Versionerna går isär.

Enligt en version blev demonstranter som uppmärksammade internationella kvinnodagen attackerade av beväpnade nazister. Enligt en annan version attackerades medlemmar ur Svenskarnas Parti av vänsterextremister när de satte upp klistermärken på stan.

Jag tar som ansvarig utgivare avstånd från rasism. Jag avskyr Nationalsocialistisk Front och vad nazismen står för. SVT står för demokrati och alla människors lika värde. Men det innebär inte att Sydnytt kan spekulera om vad som hände i lördags natt.

Sydnytts uppgift är att berätta sanningen. När vi inte vet vad som hänt, kan vi inte spekulera. I detta fall har vi intervjuat ögonvittnen och polisen. De berättar att det varit ett bråk. Polisen sa att bråket varit mellan höger- och vänsterextremister. 

”Det är ytterhöger och yttervänster som är deltagare i det här bråket”, sa Calle Persson på Malmöpolisen i Sydnytt.

Om det skulle visa sig att det inte var ett bråk, utan att det  istället handlade om ett attack från knivbeväpnade högextremister på fredliga demonstranter –  likt händelsen i Kärrtorp – så kommer Sydnytt berätta det. Ansvaret för bilden av vad som hänt vilar tungt på polisen i det initiala skedet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nazistattack i Malmö

Mer i ämnet