Det kan när som helst bli val i Danmark och partierna på Christiansborg ska kunna starta valkampanj från en dag till en annan. Foto: SVT/Anna Gjöres

Snart val i Danmark – men bara statsminstern vet när

Uppdaterad
Publicerad

Det danska valet närmar sig, men ingen utom statsminstern vet när det blir. Valsystemet innebär att partierna ska vara redo att rycka ut i valkampanj när som helst och väljarna har ungefär tre veckor på sig att bestämma sig.

– Jag gillar att det är en kort period för jag tycker ofta att kommer upp dåliga saker som kommer upp i valperioderna och jag tycker att det är ointressant, säger Juliane Feldthus från Köpenhamn, om att det blir kort och intensivt.

För de politiska partierna handlar det om att förebereda sig i god tid, så att man inte står utan valmaterial eller vässade budskap.

– Det är jättestressande att inte veta om valet blir utlyst imorgon eller i slutet av maj, säger Carolina Magdalena Maier som är gruppledare för partiet Alternativet.

– Det är villkoren om man vill vara i den här branschen, säger Anders Johansson, gruppledare för Konservativt Folkeparti.

– Vi har en kampanj färdig som vi bara kan rulla ut och ett team som är beredda på att hoppa in och jobba när som helst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val i Danmark 2019

Mer i ämnet