Foto: TT

Länsstyrelsen förberedd på extra val

Uppdaterad
Publicerad

Om drygt två veckor står det klart om vi ska ha ett extra val i Sverige. I Skåne ansvarar länsstyrelsen för ett eventuellt sådant, och de är förberedda.

Om talmannens fjärde statsministerkandidat förkastas av riksdagen kommer ett extra val att utlysas.

– Då blir det väldigt intensivt arbete, då gäller det att kalla all personal, se till att lokaler är säkrade och att all utrustning finns på plats. Mycket logistik kring detta, säger Leif Nyberin, avdelningschef på rättsavdelningen vid länsstyrelsen i Skåne.

Har tre månader på sig att förbereda

Om det utlyses ett extra val har länsstyrelsen tre månader på sig att förbereda allt som behövs. De får ingen förvarning om det, utan får reda på det på samma sätt som allmänheten.

– Det får vi sannolikt via media, men jag föreställer mig att Valmyndigheten är snabba på att meddela oss vad som händer och sker, säger Leif Nyberin.

Inte nog med ett eventuellt extra riksdagsval. I maj ska det hållas val till EU-parlamentet, och även det ansvarar länsstyrelsen för att administrera.

– Det blir en del parallellt arbete som kan ställa lite större krav på olika resurser. Men det går säkert bra det också, säger Leif Nyberin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.