Jarl Holmström som är biträdande chef för polisregion syd förklarar den senaste tidens gripanden. Foto: SVT/TT

Malmöpolisen: ”Det handlar om vedergällningar”

Publicerad

Totalt sitter nu 16 personer frihetsberövade i mordfall och mordförsök som Malmöpolisen tillsammans med inlånad personal utreder. En av anledningarna är att flera ärenden hänger samman.

– Det är riktigt att det är många frihetsberövade. Flera ärenden hänger samman och det är ett enträget arbete som börjar ge resultat och fastän vi nu har 16 frihetberövade personer så är det fler att vänta framöver, säger Jarl Holmström som är biträdande chef för polisregion syd.

Se hela inslaget här: ”Malmö är en förhållandevis liten stad och folk känner varandra.”

170 poliser arbetar specifikt med de många mord och mordförsök som Malmö drabbats av sedan början av 2016. Spanare och utredare från Malmö och hela regionen även från Region Väst och från Nationella Operativa Avdelningen.

– Om vi tittar tillbaka på 2016 så har vi i Malmö 16 ärenden som vi jobbar med och i åtta av de ärenden så har vi totalt 16 frihetsberövade varav 12 är häktade, säger Jarl Holmström.

Såhär ser det ut i några av fallen

Häromdagen anhölls fyra personer på sannolika skäl misstänkta för mord på en 20 årig man i november 2016 och där finns det sedan tidigare en person häktad misstänkt för medhjälp till mord och vapenbrott.

Även i det uppmärksammade mordet på 16-årige Ahmed Obaid sitter en person anhållen på sannolika skäl för medhjälp till mord. En andra person som också suttit anhållen släpptes idag.

Och tre män sitter häktade och en anhållen misstänkta för mord och medhjälp till mord på en 23 årig på Rasmusgatan den 30 mars i år.

– Malmö är en förhållandevis liten stad och folk känner varandra och det handlar om vedergällningar, ärenden hänger därför samman, flera av dem och när vi nystar i det här så ser vi att vi kommer att nå ytterligare framgångar.

Kan man börja tro på ett slut på skjutningarna snart då?

– Vi har fortfarande konflikter och vi har en låg tröskel bland våra ungdomar för att ta till våld. Tillgången till vapen är stor så vi kan inte blåsa faran över, däremot är det viktigt att visa samhällets reaktioner och det gör vi nu med kraft, säger Jarl Holmström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldet i Malmö

Mer i ämnet