Hemlig information och en läcka är två av de viktigaste komponenterna i ett insiderbrott. I videon kan du se hur många av brotten går till. Foto: Storyblocks

Så går ett insiderbrott till

Uppdaterad
Publicerad

Insiderbrott är något som ofta framstår som väldigt komplicerat, men egentligen är principerna rätt enkla.

Att tjäna pengar eller dra andra fördelar på information som inte är känd av allmänheten, det är i grova drag vad insiderbrott går ut på.

I praktiken kan det handla om att ett företag är på väg att köpas upp, eller att man kommer att presentera någon annan nyhet som kommer att påverka värdet på företaget.

Dra fördel av informationen

Det kan både vara kriminellt att föra vidare sådan information, och att agera genom att till exempel köpa aktier i ett sådant bolag efter att ha tagit del av informationen.

Trots att principen för insiderbrott är enkel är det ett brott som ofta inte klaras upp. 2019 slutade nio av tio ärenden där insiderbrott fanns med, i nedlagda förundersökningar. Det visar siffror som ekobrottsmyndigheten tagit fram till Dagens Nyheter.

Se i videon hur ett klassiskt insiderbrott kan gå till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.