Forskare vid Lunds Universitet har funnit bananflugans (Drosophila melanogaster) ursprung. Foto: Marcus Stensmyr

Forskare: Så hamnade bananflugorna i våra fruktskålar

Uppdaterad
Publicerad

Smak för marulafrukten var vad som förde människor och bananflugor samman för 10 000 år sedan. Det har forskare från Lunds universitet kommit fram till.

I årtionden har forskare sökt efter bananflugans ursprung. Trots att det är den kanske mest studerade organismen inom vetenskapen har dess ursprung varit okänt.

Nu tror sig forskare från naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet ha funnit svaret. Ledtrådar ledde dem fram till marulafrukten som växer i skogarna i Zambia och Zimbabwe i Afrika.

Lund

– Bananflugorna dras till särskilda luktämnen från marula som aktiverar receptorer på antennerna. När dessa aktiveras är det ett tecken på att det är en bra plats att lägga ägg, säger Marcus Stensmyr, lektor på Biologiska institutionen vid Lunds universitet i ett pressmeddelande.

”Partajar på vad som helst”

Med hjälp av fällor har de tillsammans med kollegor från University of Wisconsin-Madison fångat bananflugor i skogarna. Fällorna i närheten av marulafrukter blev snabbt fulla medan andra fällor förblev tomma eller lockade bara enstaka exemplar.

– Hemma i köket partajar flugorna på vad som helst som börjar ruttna i fruktfatet, även om de gillar citrus bäst. I det vilda är de mycket mer kräsna, där hänger de bara runt marulafrukter, säger Marcus Stensmyr

I de undersökta områdena lever även Sanfolket som har haft ett speciellt förhållande till marulafrukten genom historien. I en enda grotta har arkeologer hittat mer än 24 miljoner marulakärnor som människorna lämnat efter sig.

Toleranta mot etanol

Forskarnas slutsats är att sanfolkets förkärlek för marulafrukter förklarar varför bananflugor en gång i tiden flyttade in hos människor. Över tid anpassade sig flugorna till att leva i slutna rum och blev mer och mer toleranta mot etanol i rutten frukt.

– Sedan koloniserade deras avkommor världen. Det är faktiskt ganska häftigt, säger Marcus Stensmyr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lund

Mer i ämnet