Foto: SVT

Inga skolor i Höör läggs ned men alla får spara

Uppdaterad
Publicerad

Barn- och utbildningsnämnden i Höör fattade på måndagen beslut om åtgärder i Höörs skolor för att få ordning på sin ekonomi. Inga skolor läggs ned, däremot kommer besparingar och åtstramningar att ske på varje enhet.

– De här åtgärderna är nödvändiga för att få budgeten i balans. Det vi har kvar att fatta beslut om är Höörs förskolor, det ska vi titta på längre fram. Vi har varit noga med att alla enheter ska få göra besparingar och att så få barn som möjligt drabbas av besluten. Det tycker jag att vi har lyckats bra med, säger Susanne Andersson (M), barn- och utbildningsnämndens ordförande i Höör, till SVT Nyheter Skåne på tisdagen.

Nämnden kommer bland annat spara genom att samordna och omorganisera klasser och grupper på Sätoftaskolan respektive Gudmuntorps skola. I klartext betyder det att inga elever eller klasser från Gudmuntorp kommer att flyttas till Sätofta, eller tvärtom, utan åtgärderna ska ske på respektive skola.

Inga lågstadieelever kommer påverkas av besparingarna. Åtgärdspaketet gäller mellanstadiet och högstadiet.

– Det kan betyda att man får slå ihop klasser eller arbeta i större grupper. Det är upp till varje rektor att genomföra det här, säger Susanne Andersson (M).

Tillfälliga åtgärder

SVT Nyheter Skåne har tidigare rapporterat om fjärdeklassarna på Gudmuntorps skola som ville ge sin klasskassa på 30 000 kronor till kommunen för att slippa flytta. Enligt gårdagens beslut i nämnden blir det nu ingen nedläggning av skolan.

Förändringen innebär också att klass fem och sex på Tjörnarpsskolan flyttas till Enebackeskolan.

Bakgrunden är att barn- och utbildningsnämnden i Höör har fått ett sparkrav på drygt 20 miljoner kronor på tre år. Efter gårdagens utfall i nämnden kommer man att lyckas spara nio miljoner kronor på de planerade åtgärderna. Nämndens ordförande understryker att de är tillfälliga.

– Det finns inte i planen att de här åtgärderna blir permanenta. Jag ser det här som en tillfällig svacka i verksamheten och jag är övertygad om att vi arbetar upp oss igen, säger Susanne Andersson (M), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Här kan du läsa mer om hur skolorna i Höör ska spara.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer