Kommunalråden Christian Sonesson (M) Staffanstorp, Marika Bjerstedt Hansen (S) Osby samt Kent Wollmér (S), vice ordf i Burlövs kommunstyrelse. Foto: Privat/Tomas Lovén/Burlövs kommun

Så reagerar politikerna på förslaget

Uppdaterad
Publicerad
De föreslagna kommunsammanslagningarna får blandade reaktioner av de vi har talat med. Vi ringde upp politiker i Staffanstorp, Osby och Burlöv.

Ett av förslagen är att Staffanstorp släpper Hjärup och istället slås samman med Svedala och Genarp.

– Förslaget tar ju inte hänsyn till hur verkligheten ser ut. Vi har idag inget samarbete med Svedala, däremot en hel del med Lomma, säger Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp.

Samarbete sker redan idag

Han ser ingen poäng med att göra kommunen större. Avståndet till medborgarna skulle bli större och dessutom finns redan kommunala samarbeten på en rad områden.

– Vi jobbar ihop till exempel kring löneadministration, IT, räddningstjänst med andra kommuner

Hur ser du på att  släppa Hjärup till Lunds kommun?

– Jag tror inte att Hjärupsborna är så intresserade av det. Skattesatsen i Lund är cirka två kronor högre än Staffanstorp, säger kommunalrådet Christian Sonesson (M).

”Inte särkskilt tilltalande”

I Burlöv, som föreslås gå ihop med Malmö, är politikerna också kallsinniga.

– Det låter ju inte särskilt tilltalande. Då blir vi ju bara en liten kommundel, säger Kent Wollmér (S) vice ordförande i kommunstyrelsen.

En sammanslagning med Malmö har varit på tal förut, men ratades även den gången.

– Vi klarar oss alldeles utmärkt på egen hand, säger Kent Wollmér (S).

”Det är inte främmande för oss”

I Osby är politikerna däremot inte främmande för tanken att slås ihop med småländska Älmhult.

– Det är inte alls en konstig tanke. Nu är det ju inte möjligt på grund av länsgränsen, men skulle vi slås ihop med någon är Älmhult det naturliga valet, säger Marika Bjerstedt Hansen (S), kommunstyrelsens ordförande i Osby.

Kommunerna har till exempel en gemensam arbetsmarknad och samarbetar kring gymnasieskolan, så med tanke på de långtgående samarbeten som redan finns, är hon osäker på mervärdet med en regelrätt sammanslagning.

– Det är inte säkert att det alltid är bra med stordrift, säger Marika Bjerstedt Hansen (S), kommunstyrelsens ordförande i Osby.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer