Jakob Buch-Jepsen är åklagare i målet. Peter Madsen företräds av advokat Betina Hald Engmark. Foto: TT/Johan Nilsson/Bax Lindhardt/

Så kommer rättegången mot Peter Madsen att gå till

Uppdaterad
Publicerad

Den 8 mars inleddes rättegången mot Peter Madsen, som misstänks ha mördat journalisten Kim Wall. För den som planerar att ta sig till Köpenhamns tingsrätt, finns en del att tänka på.

Rättegången som fortsätter onsdag 21 mars leds av en domare och två nämndemän. I många mål, där åklagaren yrkar på minst fyra års fängelse, används även en jury på sex personer, men den misstänkte har rätt att välja bort juryförfarandet, något Peter Madsen har gjort.

Hittills har han nekat till anklagelsen om mord.

– Min klient vet inte hur hon dog, har Madsens advokat Betina Hald Engmark sagt tidigare.

Totalt är 37 vittnen kallade till den tolv dagar långa rättegången som började den 8 mars. Enligt planeringen förkunnas dom den 25 april. Åklagare Jakob Buch-Jepsen har yrkat på livstids fängelse för Peter Madsen.

– Det här handlar om ett mycket ovanligt och synnerligen allvarligt brott som har fått tragiska konsekvenser för Kim Wall och hennes anhöriga, sa han i samband med att åtalet väcktes.

Vett och etikett

För att inte göra bort sig, eller i värsta fall bli polisanmäld, kan det vara bra att känna till de förhållningsregler som gäller i Köpenhamns byret (tingsrätt).

Alla i själva rättssalen ska resa sig när domarna går in eller ut ur rummet. Detsamma gäller när domen avkunnas. Inte förrän huvuddomaren ger tecken, sätter man sig.

Det är strikt förbjudet att fotografera, det får man inte göra varken i rättssalen eller någon annanstans i tingsrättsbyggnaden. Överträdelse mot fotoförbudet leder till att personen omedelbart tvingas lämna tingsrätten och kan i värsta fall leda till polisanmälan.

Domaren avgör

Det är inte tillåtet att spela in ljud från rättegången. Däremot får man skriva och direktrapportera via sociala medier, bloggar eller andra plattformar. Notera dock att det är domaren som avgör vad av innehållet i rättegången som får vidarerapporteras.

Till exempel kan domaren sätta stopp för publicering av ett enskilt vittnesmål innan andra vittnen har hörts.

SVT Nyheter Skåne kommer att rapportera från rättegången.

8 mars: Åklagarens sakframställan och förhör med Peter Madsen

21 mars: Fortsatta förhör med Peter Madsen

22 mars: Vittnesförhör, bland annat med rättsläkare.

23 mars: Vittnesförhör

26 mars: Vittnesförhör

27 mars: Vittnesförhör

28 mars: Vittnesförhör

3 april: Vittnesförhör, bland annat tekniska experter

4 april: Redogörelse av den rättsmedicinska undersökningen av Peter Madsen

5 april: Reservdag

23 april: Slutplädering

25 april: Dom avkunnas

(Med reservation för ändringar)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer