Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trafikverkets presschef Bengt Olsson berättar om vad de kunnat göra bättre – med anledning av trafikkaoset på E22 i Skåne. Foto: Rebecka Haglund/SVT

Så kunde totalkaoset på E22 uppstå

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit totalt trafikkaos på E22 i Skåne under onsdagen och torsdagen. Vissa satt fast i sina bilar i nära ett dygn. Och trots ett antal bidragande faktorer är Trafikverket ännu inte helt säkra på hur situationen kunde bli som den blev.

Det har stått still på E22 sedan onsdag förmiddag. Men Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, hoppas att problemet ska vara löst förhållandevis snart.

– Vi hoppas kunna börja en ny dag i morgon med en körbar väg. Men det är en lös prognos, säger han.

E22 avstängd efter snökaos

Att det blivit en sådan monsterkö menar Bengt Olsson mest beror på det oförutsägbara vädret. Hård vind, snö och halka har inte bara gjort köerna värre, det har också gjort att det varit svårt att komma fram till platsen för att hjälpa till.

Men det som förorsakat kön är enligt Bengt Olsson att en lastbil kört fast och blockerat vägbanan.

– Vilken resurs man ska sätta in för att hindra att en lastbil ska spärra vägen, det vet jag inte vad det skulle vara. Och när något sådant väl händer kommer varken plogbilar eller räddningstjänst fram för att det är bilar i vägen.

Vägen kunde inte spärras av

Så småningom stängde Trafikverket av E22, men då var redan många bilar fast. Och bilar fortsatte komma från alla tillfartsvägar som leder till E22.

– Det är ganska många vägar som leder till E22. Så det är inte bara en väg som måste stoppas. Och de enda som har mandat att göra det rakt upp och ned är polisen, säger Bengt Olsson.

Nu ska Trafikverket utreda precis vad det är som kunnat orsaka situationen. Eftersom arbetet varit ett samarbete mellan Trafikverket, räddningstjänsten och polisen, med Länsstyrelsen som samordnare, så menar Bengt Olsson att det är svårt att veta vad som gått fel utan att ha pratat med alla involverade parter.

– Vi kommer att behöva titta på vilka beslut som togs, när de togs, av vem, och vad de hade för effekt, säger han.

Uppmaningen: Lyssna på väderrapporten

Bengt Olsson säger att det inte bara är Trafikverket och alla dem som jobbat med situationen som kan lära sig av det som hänt, utan också alla andra.

– Alla måste lyssna på vad meteorologerna säger. Och ska man köra långt i Sverige under vintertid, då måste man vara beredd på att det kan hända saker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

E22 avstängd efter snökaos

Mer i ämnet