Foto: SVT

Så lever Christina efter katastrofala operationen

Uppdaterad
Publicerad
På tisdagen dömdes fyra personer ur sjukhuspersonalen till fängelsestraff för felbehandlingen av Christina Hedlunds bröstoperation. Domen har väckt stor uppståndelse i Polen där operationen ägde rum, men hemma i Malmö pågår livet som vanligt för Christina och hennes mamma.

– Det känns bra, efter sex års mardröm. Det känns som en bekräftelse efter det som har hänt Christina, säger Ann-Katrin Berggren, som är mamma till Christina.

Sedan några år tillbaka bor Christina på heltid hemma hos mamma Ann-Katrin. Christina har hjälp dygnet runt av assistenter och gör små, små framsteg hela tiden. Det kan handla om att bli bättre på att svälja, att kunna se på tv och att kommunicera. 

– Det kan variera lite, men hon brukar humma tillbaka. Jag tror att hon har en bild av att hon svarar, säger Ann-Katrin Berggren. 

Det händer också att Christina lyckas formulera enstaka ord. Ja, nej och mamma.

– Jo, det känns bra. Jag tror det kommer fler ord så småningom, säger Ann-Katrin Berggren.

Gör framsteg

Christina Hedlund får olika former av terapi och träning dagligen – just idag är logopeden Carina Bouaziz på besök. Hon använder bland annat en eltandborste vars vibrationer stimulerar ansiktsmuskulaturen. 

– Framför allt märker jag att Christina medverkar mer och mer i övningarna, säger Carina Bouaziz.

I sex år har de inblandade läkarna förnekat att de skulle ha gjort något fel när Christina blev hjärnskadad under en bröstoperation. Men på tisdagen dömde en domstol fyra av de inblandade till fängelse. Ann-Katrin Berggren driver också en civil process mot det polska sjukhuset. Hon kräver 12 miljoner kronor i skadestånd för Christinas förlorade arbetsinkomst. 

– Det handlar om en förlorad yrkeskarriär, ett liv helt enkelt, säger Ann-Katrin Berggren.

Hoppas på skadestånd

Ann-Katrin har fått kämpa för att Christina ska få rätt vård och rehabilitering. Men Christina kan ha ett långt liv framför sig och pengarna ska räcka även i en framtid då Ann-Katrin inte längre kan ta hand om sin dotter.

– Peppar, peppar och ta i trä. Förhoppningsvis orkar jag i några år till, men man vet ju aldrig hur länge man får vara frisk, säger Ann-Katrin Berggren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer