När valparna såldes visade rånarna upp falska besiktningsintyg. På bilden syns också två av de stulna valparnas syskon. Foto: Privat

Lurades köpa en av de stulna valparna – ”Allt verkade så seriöst”

Uppdaterad
Publicerad

Den 3 juni startar rättegången om det uppmärksammade valprånet utanför Kristianstad. I polisförhören berättar köpare om hur de lurades att köpa en av de stulna valparna med hjälp av förfalskade intyg.

Ett par bosatt i södra Skåne hade i flera månader pratat om att köpa en valp tillsammans. De nappade på en Blocket-annons och tog kontakt med säljarna. 10 000 kronor skulle valpen kosta. I annonsen går att läsa att valparna ”hälsotestade med utmärkta resultat. mamman är Golden  och pappan är Labrador. Vid leverans kommer valparna vara besiktade, vaccinerade och chipade.”

Kort efter rånet

De bokade en träff med säljarna i en lägenhet i Hörby bara två dagar efter rånet. Där träffade de en man och en kvinna, som nu är åtalade för medhjälp till rån samt häleri. I lägenheten fanns också två av valparna.

Kristianstad

I samband med affären lämnades det över flera intyg, en filt, ett mjukislejon och lite mat.

– Det fanns papper från veterinären och papper till Jordbruksverket. Allt verkade så seriöst, säger en av köparna i polisförhör.

När paret skulle vaccinera valpen vid 12 veckors ålder, upptäckte veterinären att ett tidigare vaccinationsintyg var förfalskat.

En av de misstänkta gärningsmännen fångades av en övervakningskamera på Göteborgs centralstation, med en av de stulna valparna i en väska. Foto: Polisen

Kände sig lurade

Efter att ha ringt polisen förstod paret att deras valp var stulen. Deras värld rasade samman och de kände sig lurade.

– Jag hade läst och hört om rånet och hur hemskt det var och undrat var valparna är nu. Hur kan man sälja valparna och inte misstänka något när man ska köpa valp?, säger kvinnan i paret till polisen.

Hittills har fem av de sex stulna valparna återfunnits. Samtliga försäljningar har stora likheter med varandra. Säljarna har använt fingerade namn.

I samtliga fall har det överlämnats förfalskade intyg. Dessutom har valparna uppgetts vara en blandras mellan golden och labrador i annonserna.

Tre av valparna såldes till köpare i Skåne, en till en kvinna i Småland. Den sista såldes genom ett möte på centralstationen i Göteborg.

Rättegången startar den 3 juni i Kristianstad tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kristianstad

Mer i ämnet