Många som tidigare inte sökt ekonomiskt bidrag drar sig för att göra det, berättar Sara Kleijsen Åhlander, avdelningschef för Individ- och familjeomsorgen i Malmö. Foto: Fredrik Svenningsson

Trots coronakris – ingen rusning efter socialbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Trots coronakris och varselvåg har Malmö stad inte märkt någon ökning av ansökningar om socialbidrag.

– Inte än, men vi förväntar oss en ökning längre fram, säger Sara Kleijsen Åhlander, avdelningschef för Individ- och familjeomsorgen i Malmö.

Ett hundratal ansökningar som behandlats av Malmö stad har kommit från personer som hamnat i knipa på grund av coronakrisen. Av dem har cirka 40 beviljats stöd. Med tanke på att Malmö stad varje månad betalar ut stöd till närmare 10 000 hushåll rör det sig om en marginell förändring.

– Skillnaden är så liten så att det inte märks på det stora hela. Jag vill verkligen inte förringa någon, bakom varje enskilt ärende finns ofta en personlig tragedi, men för Malmö i stort påverkar det inte ekonomin som det ser ut idag, säger Sara Kleijsen Åhlander.

Coronavirus i Skåne

Lån och sparpengar

Hon menar att många har lite pengar sparade eller tar privata lån för att hålla sig flytande ett tag till.

– Exakt när ökningen kommer är helt omöjligt att säga. Det beror på många faktorer runt om i världen och kan ändras från en dag till en annan.

Enligt Sara Kleijsen Åhlander är de som nu söker i coronakrisens spår ofta personer som inte tidigare haft socialbidrag.

– Den allmänna bilden är att många har blivit av med jobbet, särskilt när det gäller osäkra anställningar och timanställningar där man hankat sig fram, säger Sara Kleijsen Åhlander.

Stor påverkan

Hon tycker läget är stabilt i förvaltningen trots att coronaviruset har haft så stor påverkan på alla aspekter i samhället.

– När det började trodde jag att fler skulle drabbas snabbare. Men med regeringens stödåtgärder, förändringen av a-kassan och korttidspermitteringar så tror jag färre personer gjorde sig beroende av försörjningsstöd, säger Sara Kleijsen Åhlander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet